Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. november 24. 07:02 - bágyipéter

Váll, AP felvétel

31604


Indikáció:
traumás elváltozások kimutatása, degeneratív elváltozások (arthrosis), gyulladások
Film méret:
18x24
Film (db): 1 db
Anatómiai képletek: vállízület
Beállítás: a beteg a hátán fekszik. A vállízület az asztal, illetve rács középvonalában van. A kazetta felső szélét 2 harántujjnyira a váll fölé helyezzük. Az érintett végtag nyújtott, a test mellett. Ép vállat kissé megemeljük.
A beteg állapotának megfelelően a felvételt készíthetjük, ülő, álló, ill. fekvő testhelyzetben. A beteg 10-15 fokkal a vizsgálandó oldalra fordul, a karja minimális abductióban, supinált (tenyér felfelé) helyzetben van. Így a tuberculum maius kivetül.
Blende határok: a felső szél 2 h. ujjal ér a váll fölé, oldalsó széle 1 h. ujjal ér túl a bőrfelszínen
FF: 100 cm
Centrális sugár: a CS merőleges a vállízületre, a kazetta közepére irányul.
Beteg utasítás: légzészünet.
Felvételi követelmény: a humerus proximalis vége kissé rávetül a scapula cavitas glenoidalisára. A caput humeri kissé révetül a cavitas glenoidalisra. A tuberculum maius a caput humerire vetüljön. Az expositios értéket úgy választjuk meg hogy mind a csontok, mind a lágyrészek ábrázolódjanak. Traumás esetben állványnál ülő, álló helyzetben készítjük a felvételt. Oldaljelzés.
Megjegyzés: bizonyos esetekben szükség lehet befelé rotált felvételre is (pl. a habitualis vállficamnál gyakran látható felkarfej „defectust” J. C. Adams ajánlatára a felkar befelé forgatásával ábrázoljuk). Traumatizált beteg esetén a humerus lehetséges törése, ill. luxatioja miatt az AP felvételt a kar elfordítása nélkül kell végezni. A törzset fordítsuk el, míg a vállízület szinte AP helyzetbe kerül. Az ép oldalt célszerű alápolcolva megemelni. A vállízületi rés jobban ábrázolódik, ha a csövet cranio-caudalisan 25 fokkal és medio-lateralisan 15 fokkal döntjük. Oldaljelzés, gonádvédelem.

Szabálykönyv:
Váll, AP felvétel
A vállízületet alkotó csontok és a környező lágyrészek megítélésére szolgáló felvétel.
Elszámolási lehetőség(maximum): megjelenésenként 2; trauma esetén megjelenésenként 4;

ESZK Radiológia: 
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=154:rtg-protokoll-31604

Címkék: váll AP 31604
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr28734921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása