Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2009. január 28. 07:00 - bágyipéter

Medence, AP felvétel

31650

Indikáció: a medencecsontok állapotának megítélése.
Képméret: 30x40
Kép (db): 1 db
Anatómiai képletek: medence, csípőizület, a femur proximalis része.
Blende határok: Felső szél a crista iliaca felett 2 harántujjal, oldalsó széle a laterális lágyrészhatárok, alsó széle a symphysis alatt 4 h. ujjal.
Beállítás: a beteg hanyatt fekszik. Mk. lábát kinyújtja, a medence ne forduljon el. A törzs mediansagittalis síkja az asztal középvonalán van. A két térd alá támasztékot tehetünk. Mk. alsó végtagot kissé befelé rotaljuk kb. 15 fokkal. A Bucky-tálcába keresztben behelyezett kazetta felső széle (a blendehatár) kb. 4 cm-rel meghaladja a crista ilei vonalát. A kazetta közepét centráljuk, a medence középvonalához a trochanter majorok felett látható lágyrész-bemélyedés szintjében. Expozíció alatt kilégzésben légzésszünet.
FF: 100 cm
Centrális sugár: CS merőleges a kazetta közepére.
Beteg utasítás: (kilégzésben) légzészünet.
Felvételi követelmény: a teljes medence, a femur proximalis része elfordulás nélkül ábrázolódik. Foremen obturatoriumok szimmetrikusak (méretük, formájuk egyaránt). A trochanter maior mk. oldalon kivetül, azonos méretű. A combnyak rövidülés nélkül látszik. A trochanter minor egyik oldalon sem vetül ki. L.V-IV.csigolya is ábrázolódik a felvételen.
Megjegyzés: A medenceöv különböző felvételeinél a férfiak gonádvédelme ún. heretokkal megoldható, a nők sugárterhelését a keménysugár-technika csökkentheti. Ortopédiai célból álló helyzetben is készíthetünk felvételt (terheléses csípőízület). Oldaljelzés, gyerekeknél gonadvédelem.

Szabálykönyv:
31650 Medence, AP felvétel
Leírás: A medencecsontok állapotáról felvilágosítást adó nyílirányból készített felvétel.

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=158:rtg-protokoll-31650

Címkék: medence ap 31650
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr76852411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása