Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. június 17. 09:26 - bágyipéter

Schüller felvétel

31141


Kép méret: 13x18
Kép (db): 2 db
Indikáció: alkalmas a sejtrendszer légtartalmának, kiterjedésének megítélésére (a sziklacsont keresztmetszetében ábrázolódik). Citelli-szög: a pyramis hátsó és felső határát jelentő vonalak találkozásánál
keletkezik.
Anatómiai képletek: a felvétel az os temporale régiójának ábrázolására készül. Jó látható a pars mastoidea, a sinus sigmoideus, az emissarium mastideum. Különösen alkalmas ez a felvételi típus a sejtrendszer légtartalmának, kiterjedésének megítélésére.
Beállítás: a beteg oldalt, vagy félig hason fekszik az asztalon. Érintett oldal az asztalhoz közel. A fej oldalhelyzetben van, a MAE az asztal középvonalában van. A mediansagittalis sík párhuzamos a film síkjával. Fülkagyló szélét előreragasztjuk.
Blende határok: A centrális sugártól minden irányba 2-2 h. ujjnyi.
FF: 60 cm
Centrális sugár: CS 25-30 fokkal cranio-caudalisan (fejtől láb felé) a  felső parietalis régiótól a filközeli MAE-ra irányul (fülkagyló felett 2 h. ujjal a fül verticalis síkjába a detektor közeli fülnyílásra).
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a mastoidalis sejtek, és az antrum jól ábrázolódjon a felvétel közepén. A temporo mandibularis izület a MAE előtt ábrázolódjon. Afülkagyló nem vetüljön a mastoid sejtekre. Oldaljelzés. Blendézés.
Megjegyzés: összehasonlitó felvétel mindkét oldalról mindenesetben. A caudalis irányu szög változhat a beteg fejének alakja szerint. Rövid esetén kevesebb 15-20 fok szükséges. Hosszú esetén 30-35 fokos döntés szükséges. Fontos a szimmetrikus beállítás és a pontos oldaljelzés.
Szabálykönyv:
31141  Schüller felvétel
A sziklacsontokról, a mastoid sejtrendszerről, illetve a temporo mandibularis ízületekről készített felvételek.
Elszámolási lehetőség (maximum): oldalanként 1; megjelenésenként 2
Címkék: schüller 31141
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr31489738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása