Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. november 13. 19:55 - bágyipéter

Foramen vertebrarum felvétel

31560

Indikáció: a nyaki gerinc forameneinek vizsgálata, ún. gyöki nyomás gyanúja esetén.
Képméret: 18x24, 24x30 cm
Anatómiai képletek: csigolya közti foramenek, kisízületek, csigolyatestek, csigolya közti rések
Beállítás: A.p. és p.a. felvétel is készíthetünk. A beteg 45 fokos szöget zár be az állvánnyal. Ül vagy áll. Áll megemelve. Az egész gerinc egyenes vonalban párhuzamos az állvánnyal. P.a.: a beteg az állvánnyal szemben, vizsgálandó oldali válla az állványhoz ér, teste feje 45 fokban elfordítva. A.p.: állvánnyal háttal 45 fokos szöget zár be a beteg.
FF: 100-150 cm
Centrális sugár: P.a.: a CS 15 fokos cranio-caudalis irányú, C.IV-re. A.p.: a CS 15 fokkal cranial felé irányul a C.IV-re.
Beállítás (beteg elhelyezése): a beteg ül vagy áll az állványnál, 45 fokkal elfordítjuk. Az álla megemelve, karja leengedve, az egész gerinc egyenes vonalban párhuzamos a Buckyval. A nyakcsigolyák a kazetta középvonalában legyenek. PA: a beteg az állvánnyal szemben, vizsgálandó oldali válla az állványhoz ér, teste-, feje 45 fokban elfordítva. AP: a beteg az állványnak háttal áll, a vizsgálandó oldalát 45 fokkal emeljük el. Mindkét oldalról készítünk felvételt! 
Beteg utasítás: légzészünet.
Felvételi követelmény: a koponyabázistól a Th. II. csigolyáig ábrázolódjon. A felvételen a foramenek kör alakúak és hasonló méretűek legyenek. A nyaki kisízületek, csigolya közti rések látszódjanak. A mandibula szára ne takarja a C.I. és C.II. csigolyákat. A koponyabázis ne vetüljön a C.I. csigolyára. Az AP. felvételnél a csőközeli, a PA. felvételnél pedig a filmközeli foramenek ábrázolódnak!
Megjegyzés: Oldaljelzés, gonádvédelem.

Szabálykönyv:
31560 Foramen vertebrarum felvétel
A nyaki gerinc foramenjeinek kétirányból, egyidejűleg készített felvétele a csontos szűkület  kimutatására.

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=148:rtg-protokoll-31560

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr25735128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása