Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. november 06. 19:47 - bágyipéter

Lumbalis gerinc, oldalirányú felvétel

31541

lgold.png

Képméret: 20x40
Kép (db): 1 db
Indikáció: az ágyéki gerinc állapotának megítélése.
Anatómiai képletek: csigolyatestek, proc. spinosusok, csigolya közti rések, L.V-S.I ízület, i.v. foramenek hosszában.
Beállítás: a beteget oldalára fektetjük. A párnát a feje alá tesszünk. Térdeit behajlítva kissé felhúzza. Tegyünk támasztékot a térdek és bokák közé és az alá a térd alá, amelyiken fekszik. Legyen sugáráteresztő támaszték a középső ágyéki szakasz alatt, így a teljes gerinc párhuzamos lesz az asztallal. A kazetta közepe az L.IV. szintjében van. A test középső haránt síkja az asztal középvonalára esik.
FF: 100 cm
Centrális sugár: CS merőleges az L.IV. csigolyára
Beteg utasítás: Légzésszünet.
Felvételi követelmény: a csigolyatestek, proc. spinosusok oldalnézetben elfordulás nélkül ábrázolódjanak. Csigolya közti rések jól látszanak. Felső 4 i.v foramen nyitott és egymást fedi.
Megjegyzés: scoliosis esetén a görbületnek megfelelően fordítjuk a beteget, ebben az esetben a spinosusok, csigolyatestek elfordulása elkerülhetetlen. Gonádvédelem, oldaljelzés.

Szabálykönyv: 
31541 Lumbalis gerinc, oldalirányú felvétel
Az ágyéki gerincről készített oldalirányú felvétel.
Kizárva: 31540; 31542; 31661

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=143:rtg-protokoll-31541

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr6735113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildiko0220 2009.04.07. 00:44:25

C-gerinchez lenne kérdésem. Traumás esetben csinálunk e funkcionalis nyaki gerinc felvételt, ha a betegnek előzőleg nem készült kétirányú C.-gerinc felvétele. Tudomásom szerint kizáró ok ha előtte nem készült kétirányú felvétel, fractura kizárása miatt. Elméletben nem, de gyakorlatban kérik a felvétel elkészitését még igy is traumás esetben.Mi a teendő?
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása