Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. október 24. 09:24 - bágyipéter

Basis felvétel

31110

Képméret: 24x30
Kép (db): 1 db
Indikáció: a koponyaalap ábrázolása, hagyományos rtg. felvétellel
Anatómiai képletek: koponyaalap, pars petrosa pyramidis, mastoid sejtek, foramen ovale et foramen sqinosum, canalis caroticusok, sinus sphenoidalis, mandibula, foramen magnum.
Beállítás: a beteg hátán fekszik az asztalon hátát alápolcoljuk annyira, hogy a fejtetőjét le tudja rakni a kazettára, vagy háttal ül az állványnak hogy fej tetejét oda tudja tartani. A fej mediansagittalis síkja merőleges az asztal vagy rács síkjával. Az IOMV párhuzamos a film síkjával.
Ha a beteg hason fekszik, nyakát előre nyújtja, fejét erősen hátrahajtja, állát alápolcoljuk annyira, hogy a német horizontális sík a kazettával párhuzamos legyen. A mediansagittalis sík a kazetta közepére merőlegesen essen. A kazettát haránt helyezzük az álla alá.
Vigyázni kell, hogy az arc ne forduljon el se jobbra, se balra.
FF: 100 cm
Centrális sugár: merőleges a mandibula szögleteket összekötő vonal középpontján át az IOMV-ra, a kazetta közepére esik. Ha hason fekszik a fősugár a mediansagittalis és frontalis sík metszési pontjában a fejtetőről
merőlegesen irányul a kazettára
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a koponyaalap minden képlete, elfordulásmentesen ábrázolódjon (a mandibula, foramen ovale és spinosum).
Megjegyzés: az arcus zygomaticusok jól ábrázolhatóak az expositios érték csökkentésével. Oldaljelzés. Gonádvédelem.
Szabálykönyv
31110 Basis felvétel
Koponyaalap ábrázolására szolgáló felvétel, a megfelelő beállításban.
Címkék: basis 31110
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr58489735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása