Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. május 27. 09:22 - bágyipéter

Koponyafelvétel, oldalirányú

31101

kopold.png

Kép méret: 24x30
Kép (db): 1 db
Indikáció: a koponyaboltozat állapotának megítélése
Anatómiai képletek: sella turcica, processus clinoideus anterior et posterior,dorsum sellae, pars squamosus ossis parietalis et temporalis, sinus sphenoidalis
Beállítás: a beteg félig hason fekve vagy oldalán fekszik az érintett oldallal filmközelben. Egyik vállát megemeli, kezével támaszkodik, másik vállát leengedve tartja. A beteg a fejét úgy fordítsa hogy a meatus acusticus externus a középvonalba essen. A beteg a fejét úgy tartsa, hogy a mediansagittalis sík párhuzamos legyen a film síkjával, az orbitomeatalis sík pedig merőleges. Vízszintes sugáriránnyal: a beteg hátán fekszik úgy, hogy a mediansagittalis sík párhuzamos legyen a kazettával, az orbitomeatalis sík pedig merőleges.
FF: 100 cm
Centrális sugár: a meatus acusticus externus (külső hallónyílás) felett 5 cm-re merőlegesen
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a koponyaboltozat oldalsó falai ábrázolódjanak. Az orbitatetők, MAE, mandibulaszár,temporomandibularis ízület, sella turcica szélei vetüljenek egymásra
Kivétel: ha a sella turcica a kérdéses akkor az orbitomeatalis vonal (a szemet és a külső hallójáratot összekötő) közepére CS. Kivételes esetben a csövet merőlegesen kifordítjuk. Oldaljezés.

Szabálykönyv:
31101 Koponyafelvétel, oldalirányú
A koponyaboltozat állapotának megítélésére szolgáló felvétel, oldalirányból, jobb vagy bal irányból.
Kizárva: 31100; 31102

ESZK Radiológia:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=105:rtg-protokoll-31101

Címkék: koponya 31101
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepalkotas.blog.hu/api/trackback/id/tr95489730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P99 2013.05.05. 20:56:14

Kedves Doktor Ur!

Horvath doktor ur javaslatara fordulok Onhoz,es kernem segitseget.
Az utobbi harom even 7 panorama es 30(!) fogaszati kisrtg keszult rolam,ebbol tobb azert mert nem sikerultek a beallitasok...Most a gegesz sima koponya rtg- re kuldott ,proc.styloid elong. gyanujaval.Mivel nagyon szeretnem mar kikerulni az ujabb sugarterhelest,azt szertnem megkerdezni,hogy vajon egy panorama rtg eleg lenne e ehhez a diagnozishoz,vagy kivalthato e Mri vizsgalattal?

Valaszat nagyon szepen koszonom
agnes?
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása