Címkék

Képalkotás

Bágyi Péter vagyok, radiológus főorvos és szeretem amit csinálok. A képalkotó diagnosztikán belül, a hagyományos radiológiai felvételi, vizsgálati technikák, protokollok alkalmazásához nyújt segítséget az itt megjelenő anyag. Segítettek még: Bárdi Katalin, Berecz Sándorné, Bodóné Szabó Ildikó, Dolezsárné Szászi Tímea, Tóth Ágnes, dr. Bohátka Gábor, dr. Goda Zsolt, dr. Kéri Henrietta, dr. Kézsmárki Zsolt, dr. Rozgonyi Viktor, dr. Tóth Ildikó, dr. Vályi Éva

Mobil

qr-kod

CreativeCommons

Creative Commons Licenc

Friss topikok

  • lizzy20: Tisztelt Főorvos Úr! Most keresték a röntgen asszisztensek az interneten az obturator felvételt, ... (2013.10.16. 15:23) Obturator felvétel - 31654
  • P99: Kedves Doktor Ur! Horvath doktor ur javaslatara fordulok Onhoz,es kernem segitseget. Az utobbi h... (2013.05.05. 20:56) Koponyafelvétel, oldalirányú - 31101
  • szgv007: Jónak tűnik ez a honlap. Két nap múlva megyek ortopédiából vizsgázni; hasznos a tanuláshoz ez a gy... (2011.01.08. 23:15) Dittmar felvétel - 31561
  • drHorváthTamás: Fantasztikus gyűjtemény, gratulálok! Azt hiszem sűrűn fogok ide linkelni majd a fül- orr- gégészet... (2009.06.15. 19:52) Arckoponya (Waters)
  • ildiko0220: @bágyipéter: Köszönöm a felvilágosítást, igy pótolhattam, ezirányú tudásbeli hiányosságomat. (2009.04.07. 19:22) Medence bemenet felvétel - 31656

RSS - Megosztás

Subscribe Bookmark and Share website stats

Calcaneus, ferde felvétele (Zadravecz-Brodén)

2010.03.14. 12:20 | bágyipéter | Szólj hozzá!

Címkék: ferde calcaneus felvétele zadravecz brodén

Film méret: 13x18 cm.
Film: 4 db.
Anatómiai képletek: calcaneus, hátsó talocalcanealis ízület.
Beállítás: a beteg a hátán fekszik, a lábszár nyújtva, az ugróízület derékszögű állása mellett a lábfejet 45 fokban mediális irányba forgatjuk.

  1. felvétel: 10 fokos cranio-caudalis irányú döntés
  2. felvétel: 0 fokos
  3. felvétel: 30 fokos caudo-craniális irányú döntés
  4. felvétel: 40-45 fokos caudo-craniális irányú döntés

Főleg a subtaláris ízület válik láthatóvá, itt ítélhető meg az ízületi lépcső, a thalamicus fragmentum diszlokációja, de jól látható a törtdarabok egymáshoz viszonyított helyzete és a köztük levő diasztázis, valamint a tuber lateralizációja.
Centrális sugár: a külboka előtt 1 cm-rel a talocalcaneális ízületre.
Fókusz-film távolság: 90 cm.
Beteg utasítás: a végtag mozdulatlan.
Felvételi követelmény: a calcaneus és a hátsó talocalcanealis ízület egészében ábrázolódjon.

Töréstípusok

Röntgenképek alapján Zadravecz 3 típust különböztet meg, ezen belül a diszlokáció mértéke alapján további 3-3 formát.
I. típus
Extraartikuláris, a subtaláris izület az elülső-mediális törtdarabon helyezkedik el. A hátsó törtdarab felfelé és a külboka felé diszlokálódik.
II. típus
Intraartikuláris, a törés transztalamikusan halad. A laterális, talamikus fragmentum előre felé fordul és befelé billen, ezt a lig. calcaneofibulare szakítja le.
III. típus
Mint az előző, de a talamikus fragmentum egyben marad a tuber felső részével. Letörik a sustentaculum tali, és az izületben is többszörös törések lehetnek. Letörhet a tuber talpi részének egy mediális darabja is.

Láb, mediális, ferde

2010.03.02. 07:00 | bágyipéter | Szólj hozzá!

Címkék: láb ferde mediális

Film méret: 18x24 cm.
Film: 1 db.
Anatómiai képletek: lábtőcsontok, metatarsusok, phalanxok, tarso-metatarsalis ízületek, intertarsalis ízületek, sinus-tarsi.
Beállítás: a beteg hanyatt fekszik, a vizsgált végtagját térdben behajlítja úgy, hogy a láb talpi felszíne a kazettán legyen. A kazetta hossztengelye a láb hossztengelyével párhuzamos helyzetű. Lábát medial felé elfordítja úgy, hogy a láb talpi síkja a kazetta síkjával 30 fokos szöget zárjon be.
Fókusz-film távolság: 100 cm.
Centrális sugár: a III-as metatarsus basisára merőleges.
Beteg utasítás: a végtag mozdulatlan.
Felvételi követelmény: a láb teljes egészében ábrázolódik a felvételen. Az V-ös metatarsus tuberositasa oldalnézetben ábrázolódjék.

Láb, AP (dorsoplantáris)

2010.03.01. 07:00 | bágyipéter | Szólj hozzá!

Címkék: láb ap dorsoplantáris

Film méret: 18x24 cm.
Film: 1 db.
Anatómiai képletek: lábtőcsontok, metatarsusok, phalanxok.
Beállítás: a beteg hanyatt fekszik, a vizsgálandó végtagot térdben behajlítva a láb plantáris felülete a kazettán nyugszik. A kazetta a hossztengelye a láb hossztengelyével párhuzamos.
Fókusz-film távolság: 100 cm.
Centrális sugár: a III-as metatarsus basisára merőleges. Szükség szerint 10-15 fokos caudo-cranialis írányú csödöntés.
Beteg utasítás: a végtag mozdulatlan.
Felvételi követelmény: a láb teljes egészében ábrázolódik a felvételen.