Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. november 25. 07:00 - bágyipéter

Váll, transthoracalis felvétel

31607

 

Indikáció: alkalmazása a humerus-törés, vállízületi luxatio vizsgálatára korlátozott, célja a collum chirurgicum törés dislocatio vagy/és a vállízületi luxatio, tengelyeltérés megítélése.
Film méret:
18x24
Film (db): 1 db
Anatómiai képletek: humerus proximalis vége, glenohumeralis izület.
Beállítás: a beteg áll vagy ül oldal irányban. Érintett oldala az állványhoz közel. A kar a rács középvonalában van. Az ép végtagot felemeljük, könyök behajlítva, kar a fejtetőn. A kazetta felső széle 6 cm-rel az érintett váll felett. A Blende határok: Felső széle a hónaljárok, alsó széle a sternum kardnyúlványának
magasságában, oldalsó széle a hónaljvonaltól 3-3 h. ujjal. testet elfordítjuk hogy a caput humeri a sternum és a gerinc közé vetüljön.
FF: 100 cm
Centrális sugár: CS merőleges a kazetta közepére a mellkason keresztül. Az ép oldali hónalj árok alá 3 h. ujjal, a sugár a mellkason keresztül az ellenoldali humerus fejre irányul. 
Beteg utasítás: légzésszünet vagy felüleletes légzés expositio alatt.
Beállítás (beteg elhelyezése): a beteg oldalt áll vagy ül (szükséges esetben fekve is készülhet). Érintett oldali karjával a rács közepéhez simul. Az ép kart felemeli, a könyököt behajlítva az alkart a fejtetőre helyezzük. A sérült végtagot nyugalomba helyezzük, miközben folytatjuk az ellentétes váll emelését. (hogy a vállak egymásra  vetülését megelőzzük). A collum chirurgicum a kazetta közepére essen (a kazetta felső széle 6 cm-rel van az érintett váll felett). Ha szükséges, a törzset kicsit elfordítjuk, hogy a caput humeri a sternum és a gerinc közé vetüljön.
Felvételi követelmény: a humerus prox. vége és a vállízület oldalnézetben ábrázolódjon, az ellentétes váll, gerinc vagy a sternum rávetülése nélkül. A humeroscapularis ízület jól látható legyen, hogy a luxatiot ki lehessen zárni.
Megjegyzés: ha a beteg nem tudja leengedni az érintett vállát, miközben az ellentétes végtagot emeli, akkor a CS-t kb.15 fokban caudal felé döntjük, hogy megelőzzük a vállak egymásra vetülését. Expozíció alatt légzésszünet vagy felületes légzés. Oldaljelzés, gonádvédelem.

Szabálykönyv:
31607 Váll, transthoracalis felvétel
A vállízületről készülő felvétel, kiegészítő jelleggel a humerus fej töréseinek, dislocatioinak és tengelyeltéréseinek kimutatására.
Elszámolási lehetőség(maximum): megjelenésenként 2; trauma esetén megjelenésenként 4;

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=157:rtg-protokoll-31607

Szólj hozzá!
2008. november 24. 10:27 - bágyipéter

Váll, axiális felvétel

31606

Indikáció: a vállizület állapotának megítélése. Luxatiók, törések tengelyeltérésének kimutatása.
Képméret:
18x24
Film (db):
1 db
Anatómiai képletek: humerus proximalis vége, glenohumeralis ízület.
Beállítás: a beteg a hátán fekszik. Az egész test alá támasztékot teszünk, hogy megemeljük a váll és a kar szintjét. Az érintett kart 90 fokban abducaljuk, a végtagot alátámasztjuk. A fejet az ép oldal felé fordítjuk, hogy a kazettát oda tudjuk tenni. A kazetta hossztengelye a kar hossztengelyével párhuzamos. A kazetta érintkezik a vállal, medialis vége a nyaknál van.
Blende határok: felső szél a humerus proximális harmada, alsó széle a scapula közepe, oldalt lágyrészhatárok.
FF: 100 cm
Centrális sugár: CS kissé az axilla közepe fölé irányul (az AC ízület fölé). A CS vízsszintes 10-30 fok latero-medialis döntéssel (mértéke a kar abdukciójától függ).
Beteg utasítás: légzésszünet.
Beállítás (beteg elhelyezése): a Lawrence-féle beállításnál a beteg a hátán fekszik. A test középső sagittalis síkját az asztal középvonalához átlósan állítjuk, hogy az érintett váll a középvonalhoz közelebb legyen. Támasztékkal megemeljük a váll és a kar szintjét a kazetta megfelelő centrálásához. Az érintett kart 90 fokban abducaljuk. A fejet az érintett oldaltól elfordítjuk, hogy a kazettát oda tudjuk tenni. A kazettát az asztallapra merőlegesen megtámasztjuk úgy, hogy a kazetta hossztengelye a kar hossztengelyével legyen párhuzamos. A kazetta érintkezik a vállal, medialis vége a nyaknál van (így a kazetta közepére esik a sebészi nyak). Expozíció alatt légzésszünet. 
Másik változatnál a beteg az asztal végénél oldalt ül, alkarja könyökben hajlítva az asztalon támaszkodik. Egyenes háttal, teljes testtel oldalra dől, fejét előre, kicsit az ellenoldal felé billenti. A 18x24 cm-es kazettát keresztben a hónaljárok alá helyezzük. A centrális sugár merőleges a filmre, a vállízületre céloz. Kb. 80 cm a FFT (ha szükséges, a csövet medialtól lateral felé 10 fokkal dönthetjük). 
Felvételi követelmény: a caput és collum humeri csaknem teljes oldalnézetben ábrázolódik. Az AC ízület a caput humerire vetül. A caput humeri és a scapula cavitas glenoidalisa infero-superior vetületében van. Törés, luxatio esetén ha orvos figyel az abdoctióra csak akkor csináljuk. Ülő helyzetben is készülhet a felvétel: a beteg oldalt ül az asztalnál, karját az asztal fölé nyújtva.
Megjegyzés: Oldaljelzés, gonádvédelem.

Szabálykönyv:
31606 Váll, axiális felvétel
A vállízületről készült kiegészítő felvétel a luxációk, törések, tengelyeltérések kimutatására.
Elszámolási lehetőség(maximum): megjelenésenként 2; trauma esetén megjelenésenként 4;

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=156:rtg-protokoll-31606

Szólj hozzá!
2008. november 24. 07:02 - bágyipéter

Váll, AP felvétel

31604


Indikáció:
traumás elváltozások kimutatása, degeneratív elváltozások (arthrosis), gyulladások
Film méret:
18x24
Film (db): 1 db
Anatómiai képletek: vállízület
Beállítás: a beteg a hátán fekszik. A vállízület az asztal, illetve rács középvonalában van. A kazetta felső szélét 2 harántujjnyira a váll fölé helyezzük. Az érintett végtag nyújtott, a test mellett. Ép vállat kissé megemeljük.
A beteg állapotának megfelelően a felvételt készíthetjük, ülő, álló, ill. fekvő testhelyzetben. A beteg 10-15 fokkal a vizsgálandó oldalra fordul, a karja minimális abductióban, supinált (tenyér felfelé) helyzetben van. Így a tuberculum maius kivetül.
Blende határok: a felső szél 2 h. ujjal ér a váll fölé, oldalsó széle 1 h. ujjal ér túl a bőrfelszínen
FF: 100 cm
Centrális sugár: a CS merőleges a vállízületre, a kazetta közepére irányul.
Beteg utasítás: légzészünet.
Felvételi követelmény: a humerus proximalis vége kissé rávetül a scapula cavitas glenoidalisára. A caput humeri kissé révetül a cavitas glenoidalisra. A tuberculum maius a caput humerire vetüljön. Az expositios értéket úgy választjuk meg hogy mind a csontok, mind a lágyrészek ábrázolódjanak. Traumás esetben állványnál ülő, álló helyzetben készítjük a felvételt. Oldaljelzés.
Megjegyzés: bizonyos esetekben szükség lehet befelé rotált felvételre is (pl. a habitualis vállficamnál gyakran látható felkarfej „defectust” J. C. Adams ajánlatára a felkar befelé forgatásával ábrázoljuk). Traumatizált beteg esetén a humerus lehetséges törése, ill. luxatioja miatt az AP felvételt a kar elfordítása nélkül kell végezni. A törzset fordítsuk el, míg a vállízület szinte AP helyzetbe kerül. Az ép oldalt célszerű alápolcolva megemelni. A vállízületi rés jobban ábrázolódik, ha a csövet cranio-caudalisan 25 fokkal és medio-lateralisan 15 fokkal döntjük. Oldaljelzés, gonádvédelem.

Szabálykönyv:
Váll, AP felvétel
A vállízületet alkotó csontok és a környező lágyrészek megítélésére szolgáló felvétel.
Elszámolási lehetőség(maximum): megjelenésenként 2; trauma esetén megjelenésenként 4;

ESZK Radiológia: 
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=154:rtg-protokoll-31604

Címkék: váll AP 31604
Szólj hozzá!
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása