Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában

2008. október 26. 09:19 - bágyipéter

Állkapocsízületi felvétel

31020

Film/kép méret: 13x18
Film/kép (db): 2 db
Indikáció: az ízület állapotának megítélése
Anatómiai képletek: állkapocsízület, mandibula condylusok.
Beállítás: a beteg oldalt fekszik, a beteg oldalán. A kazetta alápolcolva kerül a fej alá, a kazetta közepe a fülnyílás alatt legyen. Száját a beteg expositio alatt nyitva tartja. Mediansagittalis sík párhuzamos a kazettával. A felvételt megismételjük csukott szájjal is.
FF: 60 cm
Centrális sugár: CS 15 fokkal caudo-cranialisan 15 fok, és dorsal felől 10 fokkal az izületre centrálva.
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: állkapocsízület jól ábrázolódjon, és a felvétel közepén legyen.  A processus condilaris és coronoideus jól látszódjon.
Kivétel: mindkét oldali felvételt készítünk, összehasonlítás céljából. Oldaljelzés. Blendézés. Schüller felvételt is készthetünk az állkapocsízület ábrázolására, ebben az esetben is nyitott illetve csukott szájjal is készítünk felvételeket.
Szabálykönyv:
31020 Állkapocsízületi felvétel
Az állkapocsízület állapotának megítélése (esetleg összehasonlítható jelleggel).
Szólj hozzá!
2008. október 25. 09:31 - bágyipéter

Arcus zygomaticus felvétel

31210

Kép méret: 18x24
Kép (db): 1 db
Indikáció: a járomív állapotának, törött járomív dislocatio megítélése
Anatómiai képletek: arcus zygomaticus
Beállítás: a.p.axialis: a beteg a hátán fekszik. Fejét úgy állítjuk be hogy az OMV és az IOMV merőleges a film síkjára. A mediansagittalis sík merőleges a film síkjára, az asztal kp. vonalában van. Ferde felvétel: beteg a hátán fekszik, háta alatt támaszték. Nyakát hátrahajtva hogy a fej a vertexen támaszkodjon, a fejet 15 fokkal az érintett oldal felé fordítjuk. Az érintett oldali arcus zygomaticus a rács kp.vonalában van. Az IOMV párhuzamos a film síkjára.
A paciens hanyatt fekszik a vállát alápolcoljuk, a feje lelóg 45 fokban, arcával 20 fokkal a vizsgálandó oldal felé fordul. A fókusz-filmtávolság 60 cm. A fősugár 40 fokkal caudo-cranialis irányban, a járomívre irányul. Szükség esetén további beállítások.
Submentoverticalis felvétel: az arcusok jól ábrázolódnak, ha az expozíciós tényezőket felére csökkentjük. 24x30 cm területre készül. A beteg erősen hátrahajtja a fejét. A csövet az állhoz közelítjük. A detektort a fejtetőtől
néhány cm-re távolítjuk. (nagyított, kontakt felvétel) A sugár az áll alatti területről merőlegesen esik a detektorra.
Ez a Rössle-típusú felvétel alkalmas a törött járomív dislocatiojának megállapítására.
Arcus zygomaticus ferde felvétele 1.: A beteg a hátán fekszik, felső teste alá támasztékot teszünk. Térde behajlítva. Az érintett arcus zygomaticus a detektor középvonalában legyen. Hyperextendált nyakkal a fej a vertexen támaszkodik. A fejet kb. 15 fokkal az érintett oldal felé fordítja. IOMV párhuzamos legyen a
detektor síkjával. A CS merőleges az IOMV-ra, az arcus zygomaticusra irányul.
Arcus zygomaticus ferde felvétele 2.: A beteg hanyatt fekszik, vállát alápolcoljuk, fej kissé lelóg (de kíméletesebb, mint az előbbi beállítás). A fej az asztal síkjával kb. 45 fokos szöget zár be, arcát 30 fokkal a vizsgálandó oldal
felé fordítja. Járomív középen legyen. Centrálás a járomívre. Fókusz-film távolság: 60 cm.
Arcus zygomaticusok öszehasonlítását teszi lehetővé az a felvétel is, amikor a beteg a hátán fekszik, nyakát, tarkóját, vállát alápolcoljuk, tehát a feje hátrahajtva (kíméletesebb, mint a submentoverticalis beállítás). A detektort 15 fokos ékkel a beteg feje mögé állítva megtámasztjuk. A fejtető éri a detektort. Centrálás: caudo-cranialisan az álla alá középre, merőlegesen a kazettára. Feje ne billenjen el. Légzésszünetben készítjük a felvételt.
FF:60-100 cm
Centrális sugár: ap.axialis: ha az OMV merőleges a filmre a CS 30 fokkal caudal(láb) felé, ha az IOMV merőleges akkor 37 fokkal caudal felé irányul. A glabbellara centralunk. CS a kazetta közepére esik. Ferde felv. A CS merőleges a IOMV-ra, az arcus zygomaticusra irányul.
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a.p: az arcus zygomaticusok a mandibula rávetülése nélkül ábrázolódjanak. Ferde: az arcus zygomaticus jól ábrázolódjon, a mandibula és a parietalis csontok rávetülése nélkül.
Megjegyzés: oldaljelzés. Blendézés. Összehasonlító felvétel mindkét oldalról minden esetben. Ferde felvételnél ha a nyak extensioja túlzott az arcus zygomatikus megnyúlt. Ha nem elég a nyak extensioja akkor az arcus zygomaticus és a parietalis csontok közötti terület nem látható.

31210.png

Szabálykönyv:
31210 Arcus zygomaticus felvétel
A járomívek vizsgálata, a fősugár 40 fokos Caudo-craniális döntésben a járomívre irányul.
Elszámolási lehetőség (maximum): oldalanként 1; megjelenésenként 2

ESZK Radiológia:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=115:rtg-protokoll-31210

Szólj hozzá!
2008. október 24. 09:33 - bágyipéter

Trachea légsáv felvétel

31300

Kép méret: 18x24
Kép (db): 1-2 db
Indikáció: A légcső állapotának megítélése.
Anatómiai képletek: az ap felvételen a madibula alsó része, C. III.- tól VI.-VII.- ig a csigolyatestek kisízületek, tövisnyúlványok, csontos és lágyrészárnyékok ill. a trachea légsávja a-p irányból. Oldal irányúfelvételen a mandibula szára, a temporomandibularis ízület, a csigolyatestek, proc. spinosusok, hátsó képletek, csigolyaközti rések, nyaki lágyrész árnyékok és a trachea légsávja oldal irányból.
Beállítás: a beteg háttal ül vagy áll az állványnál. A test és fej mediansagitalis vonala a rács középvonalában van. Vállak vízszintesek, áll megemelt. CS a kazetta közepén halad. Oldalirányú felvételnél a beteg ül vagy áll az állvány mellett, oldalhelyzetben. Álla kissé megemelt, váll leengedve. A kazetta közepe a C.III.-IV. magasságában van. A coronalis sík az állvány középvonalában.
FF: 100-150 cm
Centrális sugár: a-p és oldalirányú felvétel. A vízszintes CS merőleges a C. IV. -re.
Beteg utasítás: nem nyel, nem lélegzik.
Felvételi követelmény: az a-p felvételen az anatómiai képletek elmozdulás nélkül ábrázolódjanak. Az oldalirányú felvételen oldalhelyzetben elfordulás nélkül jól láthatóak legyenek. A trachea légsávja végig jól ábrázolódjon.
Megjegyzés: oldaljelzés. Gonadvédelem. Zavaró árnyékok ne legyenek a felvételen. Készíthetünk felvételeket kontrasztanyag nyelése közben is, a compressio és dislocatio pontosabb megítélésére.

Szabálykönyv:
31300 Trachea légsáv felvétel
A légcső és a környező lágyrészek állapotának vizsgálata (egy vagy két irányból).

ESZK Radiológia:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=119:rtg-protokoll-31300

Szólj hozzá!
2008. október 24. 09:30 - bágyipéter

Rhese felvétel

31201

rhese.png
Kép méret: 13x18
Kép (db): 2 db
Indikáció: a látóideg csontos csatornája állapotának megítélése
Anatómiai képletek: canalis opticus, margo orbitalis superior és lateralis.
Beállítás: áll vagy üll az állványnál a beteg, vagy hason fekszik az asztalon. Álla és orra az asztalon. Három pont érinti az asztalt, az áll, a tuber maxillae, és az orr. Az érintett oldali orbita az asztal középvonalában van. A beállitott fej a mediansagittalis síkban 53 fokos szöget alkot a film síkjával. Az ellenoldali acanthomeatalis vonal merőleges a filmre.
FF: 60 cm
Centrális sugár: CS merőleges a filmre, a filmközeli orbita középpontjára irányul, és a kazetta közepére esik.
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a foramen opticum az orbita alsó, külső qadrasában látszódjon. Canalis opticus keresztmetszetben ábrázolódjon. A margo orbitalis superior és lateralis jól ábrázolódik.
Megjegyzés: oldaljelzés. Blendézés. Mindig mindkét oldalról készítünk felvételt, összehasonlítás céljából.
Szabálykönyv: 

31201 Rhese felvétel
A látóideg csontos csatornájának megítélésére szolgáló felvétel.
Elszámolási lehetőség (maximum): megjelenésenként 2

ESZK Radiológia:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok?download=114:rtg-protokoll-31201

Címkék: rhese 31201
Szólj hozzá!
2008. október 24. 09:25 - bágyipéter

Stenvers felvétel

31140

Kép méret: 13x18
Kép (db): 2 db
Indikáció: a sziklacsont állapotának megítélése
Anatómiai képletek: belső hallójárat, középfül képletei, antrum és proc. mastoideus, labyrinthus, pars petrosa ossis tempolaris.
Beállítás: a beteg hason fekszik. Fejet 45 fokban a vizsgált oldalra fordítjuk úgy hogy homloka, orra, az asztalon. A mediansagittalis sík az asztal kp. vonalában van. A kazetta közepét az orrcsúcs, a járomív, és a szemöldök érintse.
FF:60 cm
Centrális sugár: CS 12 fokban caudo-cranialisan (lábtól fej felé) a filmhez közeli MAE előtt 2,5 cm-rel lévő pontra irányul. CS a kazetta közepére esik.
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a teljes os temporale ábrázolódjon. A pars petrosa oldalnézetben torzitás nélkül látszódjon. A processus mastoideus oldalnézetben a koponya széle alatt ábrázolódjon. A belső hallójárat a sziklacsont alatt legyen. Külső hallójárat és a MAE látszódjon. A manibula condylusok és a felső szár a nyakcsigolyára vetüljenek.
Megjegyzés: oldaljelzés. Blendézés. Gonádvédelem. Összehasonlító felvétel mindkét oldalról minden esetben. A fej forgatása a koponya alakjától függően változhat. Rövid esetén tovább forgatjuk a fejet (54 fok kb), hosszú, keskeny esetén kevésbé forgatjuk a fejet kb 40 fok.
Szabálykönyv:
31140 Stenvers felvétel
A sziklacsontokról készített felvétel. Csődöntés 12 fok caudo-cranialisan.
Elszámolási lehetőség (maximum): oldalanként 1; megjelenésenként 2
Címkék: stenvers 31140
Szólj hozzá!
2008. október 24. 09:24 - bágyipéter

Basis felvétel

31110

Képméret: 24x30
Kép (db): 1 db
Indikáció: a koponyaalap ábrázolása, hagyományos rtg. felvétellel
Anatómiai képletek: koponyaalap, pars petrosa pyramidis, mastoid sejtek, foramen ovale et foramen sqinosum, canalis caroticusok, sinus sphenoidalis, mandibula, foramen magnum.
Beállítás: a beteg hátán fekszik az asztalon hátát alápolcoljuk annyira, hogy a fejtetőjét le tudja rakni a kazettára, vagy háttal ül az állványnak hogy fej tetejét oda tudja tartani. A fej mediansagittalis síkja merőleges az asztal vagy rács síkjával. Az IOMV párhuzamos a film síkjával.
Ha a beteg hason fekszik, nyakát előre nyújtja, fejét erősen hátrahajtja, állát alápolcoljuk annyira, hogy a német horizontális sík a kazettával párhuzamos legyen. A mediansagittalis sík a kazetta közepére merőlegesen essen. A kazettát haránt helyezzük az álla alá.
Vigyázni kell, hogy az arc ne forduljon el se jobbra, se balra.
FF: 100 cm
Centrális sugár: merőleges a mandibula szögleteket összekötő vonal középpontján át az IOMV-ra, a kazetta közepére esik. Ha hason fekszik a fősugár a mediansagittalis és frontalis sík metszési pontjában a fejtetőről
merőlegesen irányul a kazettára
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a koponyaalap minden képlete, elfordulásmentesen ábrázolódjon (a mandibula, foramen ovale és spinosum).
Megjegyzés: az arcus zygomaticusok jól ábrázolhatóak az expositios érték csökkentésével. Oldaljelzés. Gonádvédelem.
Szabálykönyv
31110 Basis felvétel
Koponyaalap ábrázolására szolgáló felvétel, a megfelelő beállításban.
Címkék: basis 31110
Szólj hozzá!
2008. október 23. 09:26 - bágyipéter

Mayer felvétel

31142

Kép méret: 13x18
Kép (db): 2 db
Indikáció: a középfül megítélésére, a középfül üregrendszeréről ad tájékoztatást
Anatómiai képletek: sziklacsont. Mastoid sejtek.
Beállítás: beteg hanyatt fekszik, fejét 45 fokban a vizsgálandó oldal felé fordítja, állát kissé lehúzza. Fülkagylóját előre hajlítjuk. A kazetta közepe a fülnyílás alatt legyen. A mediansagittalis sík 45 fokot zár be a kazettával. A horizontális sík merőleges a kazettára.
FF:60 cm
Centrális sugár: CS cranio-caudalisan (fejtől lábfelé) 45 fokban halad a vizsgálandó oldali csecsnyúlványra.
Beteg utasítás: légzésszünet.
Felvételi követelmény: a fülkagyló ne vetüljön rá a mastoid sejtekre. A temporomandibularis izület a MAE előtt látszódjon. Blendézés jól látható legyen. A felvétel közepén a mastoidalis sejtek látszódjanak.
Megjegyzés: mindig mindkét oldalról készül felvétel, összehasonlítás céljából. Oldaljelzés. Gonádvédelem.
Szabálykönyv:

31142 Mayer felvétel
A sziklacsontokról, illetve környékükről készített felvétel. A csődöntés itt 45 fok cranio-caudalisan.
Elszámolási lehetőség (maximum): oldalanként 1; megjelenésenként 2

Címkék: mayer 31142
Szólj hozzá!
Képalkotás, felvételi technika a hagyományos radiológiában
süti beállítások módosítása